Co znamená účast v Sazka eLEAGUE pro dotaře?
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek Co znamená účast v Sazka eLEAGUE pro dotaře?

Co znamená účast v Sazka eLEAGUE pro dotaře?

Kovajda

Kovajda

10. 3. 2020 16:25

Nežijete-li pod kamenem, určitě jste zaznamenali ohlášení něčeho unikátního, něčeho, co tu ještě nebylo – SAZKA eLEAGUE v Dotě, tedy Dota ligy, která má za snahu pozvednout úroveň Doty v našich zemích.

Reklama

Třetí místo zde neznamená maximálně proplacenou cestu na LANku, půjde o seriózní věc, z čehož plynou i některé povinnosti pro hráče. Pojďme se tedy podívat, co vyšší úroveň hraní znamená pro vás, dotaře.

 

Systém turnaje

Není potřeba se dlouze rozepisovat, takhle vypadá postup celou ligou:

  • Kvalifikace - 4 kvalifikace → 16 týmů → 4 skupiny → 1. do ligy, 2. a 3. offline turnaj o zbývající 4 sloty.
  • Sezóna - 8 týmů → každý s každým bo1 co týden – půlka online, půlka offline →  finále pro top 6; 7. a 8. zápasy o udržení.

 

Užitečné odkazy:

  

Co znamená účast v Sazka eLEAGUE pro dotaře?
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Kvalifikace

Proběhnou celkem čtyři kvalifikační turnaje otevřené všem zájemcům v termínech:

  1. Sobota 14. března od 17:00
  2. Čtvrtek 19. března od 17:00
  3. Sobota 21. března od 17:00
  4. Čtvrtek 26. března od 17:00

 

Hrát se bude obyčejný bo1 single elimination pavouk, je potřeba všechny zápasy (včetně toho o třetí místo) dohrát, protože ovlivní seeding do skupin kvalifikačního finále.

 

Z každého turnaje postoupí čtyři týmy do zmíněného finále (celkem tedy 16 týmů), které budou rozděleny do čtyř skupin tak, aby v každé skupině byl tým kvalifikovaný v jiném kvalifikačním turnaji a zároveň každý z týmů byl jinak umístěn v turnaji, ve kterém se kvalifikoval.

 

Příklad jedné skupiny – Vítěz 1. turnaje, 2. z druhého turnaje, 3. ze třetího turnaje a 4. z posledního turnaje.

 

V těchto skupinách si na online finále v neděli 29. března od 16:00 zahraje každý s každým bo1 zápas. Vítězové skupin přímo postupují do ligy a kvalifikace pro ně končí, stejně tak končí i pro čtvrté týmy z těchto skupin, jenže ty už nikam nepostupují a v lize končí.

 

Druhé a třetí týmy skupin se utkají o týden později – v neděli 5. dubna od 10:00 v offline finále, kde budou celky z druhých míst spárovány s týmy z třetích míst a zahrají si bo3 zápas o zbývající 4 sloty. Čtyři zápasy o čtyři sloty, už žádný složitý pavouk - čtyřikrát bo3 a známe všechny kvalifikované týmy.

 

Pětice, která se účastnila kvalifikačního turnaje, musí být totožná s tou, která hraje finálové zápasy – nejsou povoleny žádné změny sestav týmů, jak jste zvyklí. Nikdo nebude hrát jako stand-in pokaždé za jiný tým, zkrátka ti, kteří už hráli a dostali se do top 4 daného turnaje, mají zákaz se jakkoliv účastnit dalších turnajů. Z hlediska udržitelnosti a profesionálního přístupu to prostě dává smysl. Čtrnáct dní spolu vydržet ve stejné sestavě se dá, zvlášť když se jedná o profesionální ligu, která kromě prizemoney nabízí neuvěřitelný mediální zásah.

 

Ligový systém

 

Osm kvalifikovaných týmů si to rozdá každý s každým v bo1 zápase, celkem tedy 7 her. Sedm her, každá jednou za týden (v sobotu), takže celkem 7 týdnů. Konkrétně tedy – 11.4., 18.4., 25.4, 2.5., 9.5., 16.5 a 30.5.

 

Máme osm týmů, takže každou sobotu proběhnou čtyři zápasy. Dva z těchto zápasů se budou hrát online, zbylé dva offline v Praze, což znamená, že v průměru jednou za 14 dní pojede každý tým na LANku odehrát zápas. Je to z důvodu medializace akce – fotky, rozhovory, výstupy na panelu atp. Už to nebude jen hraní doma ve sklepě, díky tomu, že projekt podporuje CZECH NEWS CENTER a.s., se budete moci často vídat ve velkých tištěných i internetových médiích. Kdo čte deník Sport, ví, že se v pátečním vydání už o lize psalo, očekávejte tedy, že se tam v budoucnu nebude psát jen obecně o lize a výsledcích, ale bude to jedno z vícero médií, kde se mohou objevit vaše tváře.

 

Do těchto dat zasahují i kvalifikace na Minory/Majory, takže samozřejmě v rámci podpory vzrůstu Dota esportu podpoříme týmy, kterých se to týká a budeme se jim snažit vyjít vstříc, případně přesuneme dané zápasy na jiný termín – bylo by vhodné, kdyby týmy, které mají v plánu tyto turnaje hrát a zkoušet štěstí i tam, daly dopředu organizátorům Sazka eLEAGUE vědět, ať se dá vše včas vyřešit.

 

O víkendu 13. a 14. června proběhne offline finále, kde se sejde šest nejlepších týmů skupinové části a podle umístění budou naseedovaní do bracketu.

 

V neděli 28. června se 7. a 8. tým poperou se dvěma vyzyvateli s nejvíce body z nižší ligy o to, jestli si udrží své místo na špičce. Nižší ligou se rozumí turnaje, které budou pravidelně probíhat během ligy, na kterých nekvalifikované týmy budou mít možnost sbírat body a do dalšího splitu ligy se tak kvalifikovat.

 

Druhé kolo ligy vypukne až v srpnu, po skončení The International.

 

Požadavky na ligové týmy

Jak jste se dočetli v ligových pravidlech, vzhledem k vysoké úrovni ligy existují i některé požadavky na týmy, na které dosud většina z vás nebyla zvyklá. Návštěvy Prahy už jsme zmínili, ale to není vše.

V pravidlech stojí „Tým musí být právnickou osobou“ – vůbec se nemusíte bát těchhle cizích slov, jednak již existují gamingové organizace, které tuto podmínku splňují a určitě budou mít zájem o tým v takto velké lize a navíc, pokud by si vás žádná organizace pod svá křídla nevzala, organizátoři vám jsou schopni zajistit plnou asistenci a podporu při řešení jakýchkoliv podobných administrativních záležitostí. Pokud se tedy kvalifikujete, budete mít možnost obrátit se na ně s žádostí o podporu. Neznamená to tedy, že byste teď museli začít plašit a něco rychle hrotit. Stačí počkat, až se kvalifikujete a pak, pokud si nebudete vědět rady, se budete moci obrátit na organizátory. Určitě se nemusíte bát, že by vás kvůli tomu z ligy někdo hned vyřadil. Důležité samozřejmě je být organizátorům v tomto směru plně k dispozici.

 

Pár slov závěrem

I když jsme vše důležité napsali, je možné, že jsme mohli něco vynechat – třeba proto, že problematika, která je pro nás jasná, nemusí být srozumitelná každému. Proto neváhejte případné dotazy směřovat do komentářů pod tento článek, z nich pak vytvoříme FAQ výtah, aby bylo všechno všem jasné.

 

Často se z naší komunity ozývalo, že v našich zemích Dotu na rozdíl od zbytku světa nebere nikdo vážně. Teď je tu obrovská příležitost to vážně vzít, ale ta vážnost musí pramenit i ze zúčastněných týmů, není to jednosměrná cesta, takže doufáme, že tomu půjdete i vy naproti a někde napůl cesty se potkáme. Dejme tomuto projektu společně šanci, ať ukážeme, že zde Dota2 komunita tu je a že je na takové projekty připravena.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama