Génius, dříč a profesionál – medailon Petera Dagera
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek Génius, dříč a profesionál – medailon Petera Dagera

Génius, dříč a profesionál – medailon Petera Dagera

gubesh

gubesh

28. 4. 2020 17:57

Je to už více než týden, co 20. dubna na svém Twitterovém účtu Peter "PPD" Dager oznámil ukončení DotA 2 kariéry. Pojďme si v krátkém medailonu připomenout největší úspěchy a nejdůležitější momenty sympaťáka–dříče z amerického města Fort Wayne.

Reklama

Drobný, s rozcuchanými krátkými vlasy přičísnutými na stranu a brýlemi na nose zvedá s širokým úsměvem Aegis of the Immortal – výherní trofej na The International. Kolem něj v obětí unaveně stojí čtveřice spoluhráčů. Konfety létají vzduchem. Celá KeyArena v Seattlu propukla v nekontrolovatelný jásot.

 

Popisuji obrázek Petera "PPD" Dagera při jeho největším úspěchu v DotA 2 kariéře. Tehdy v roce 2015 byl kapitánem legendární sestavy Evil Geniuses, s kterou měl po přestupu hlavní hvězdy, jež nahradil patnáctiletý nezkušený ale talentovaný Pákistánec, jen krátký čas na přípravu na hlavní událost roku – na Olympiádu DotA 2 – na mistrovství světa DotA 2 – na The International.

 

Rodák ze středozápadu byl známý svou profesionalitou a absolutním odhodláním zvítězit. Absolutním odhodláním nemyslím chtíč zvítězit, ale jeho neutuchající, opravdovou, zarytou potřebu zvítězit, hrát precizně, využít všech dostupných prostředků a vědět, jak přehrát soupeře. Tím se vyznačoval a podobně o tom sám mluvil.

 

Jeho přístup mu přinesl růže v podobě plodné a úspěšné kariéry. Ovšem platí, že každá růže má i své trny. Peter proslul nemilou přezdívkou „Salt Lord“ též „Salt King“. Ta nejen, že byla přiléhavá, ale také odhalující jeho záporné vlastnosti jako jízlivost, upozorňování na chyby, ubrečenost, přísnost a hrubé chování (nedej bože někdy prostoupené i vulgaritami). Shrneme-li vše dohromady dostaneme právě anglický výraz „salty“. Za touto Peterovou hrubou stranou musíme hledat jeho profesionalitu a snahu o dokonalost, kterou tvrdě požadoval nejen po sobě, ale i od svých spoluhráčů.

 

Nezapomínejme však, že kromě toho všeho byl Peter Dager ve své době nejlepší americký DotA 2 kapitán a support. S nadsázkou se nabízí řečnická otázka: kdo jiný by dokázal ukočírovat agresivní hru šestnáctiletého Pákistánce Sumaila Hassana? A kdo jiný by zvládl DotA 2 veterána Clintona "Fear" Loomise, o němž se říkalo, že už zkrátka nedokáže tak rychle klikat jako mladší hráči, společně se zbytkem týmu dovést k titulu nejlepších hráčů planety. Stratég, jehož nebylo radno podceňovat, který dokázal takticky převálcovat kohokoliv – i takový "PPD" byl.

 

Génius, dříč a profesionál – medailon Petera Dagera
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Do teď, vždy když to znovu vidím, mně běží mráz po zádech – finále The International 5 a ikonický „6 000 000 Dollar Echo Slam“. Perfektně zahraná kombinace ultimátních schopností dvou hrdinů Earthshaker a Ancient Apparition v rukou "Universe" a Petera Dagera zničila tým CDEC a byla pro Evil Geniuses kýženým krůčkem k vytouženému vítězství. Pro Petera se tenhle moment stal signifikantním úspěchem a vrcholem kariéry. Bylo však třeba jeho disciplíny, obrovské vůle, stabilně kvalitní hry i vedení a série neuvěřitelných hráčských kousků, které musel předvést, aby se jeho sen stal realitou.

 

Je věčná škoda Peterova návratu na profesionální herní scénu, kdy v týmu OpTic Gaming a posléze v Ninjas in Pyjamas již nikdy nenašel dostatečně dobré spoluhráče, aby mohl zopakovat svůj úspěch nebo se alespoň znovu stát kapitánem jednoho z nejlepších týmů. I přesto to byla bohatá kariéra, jak jinak ji také nazvat, když mu vynesla odhadem přes padesát miliónů korun. Peter byl neuvěřitelný sympaťák a dříč. Sestava, kterou vedl v roce 2015, zůstává jednou z mých nejoblíbenějších. Je toho hodně, co nám v DotA 2 světě před svým odchodem zanechal. A nám nezbývá než mu do Kalifornie popřát mnoho slunných zítřků.

 

Génius, dříč a profesionál – medailon Petera Dagera
i Zdroj: DOTA2.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama