Kiev Major: Shrnutí skupinové fáze (Den první)
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek Kiev Major: Shrnutí skupinové fáze (Den první)

Kiev Major: Shrnutí skupinové fáze (Den první)

hynekzalesak

hynekzalesak

25. 4. 2017 03:13

Máme za sebou první den Kiev Majoru a s ním máme za sebou i první dvě části skupinové fáze. Hrálo se opravdu hodně her, takže se pokusím o shrnutí, aby to nebylo extrémně dlouhé.

Reklama

Varování! Ještě než začnete číst, upozorňuji, že tento článek bude plný spoilerů. A tak pokud jste některé zápasy neviděli a chcete se nejdříve osobně podívat, jak to probíhalo, určitě nepokračujte ve čtení!

Naopak, pokud jste zvědaví, jak to probíhalo a nemáte čas koukat na každý zápas, určitě zůstaňte a pokračujte ve čtení.

Děkuji za pozornost!


Teď ještě ve zkratce, včera se odehrály dvě části skupinové fáze.

První část skupinové fáze proti sobě odehrály náhodně rozlosované týmy 2-3 zápasy (celou skupinovou fázi se má hrát formátem BO3 neboli na dva vítězné zápasy).

V druhé části skupinové fáze byly proti sobě opět náhodně postavené týmy do dvou skupin. Šlo o skupinu vítězů a o skupinu poražených. V těch se opět formátem BO3 proti sobě navzájem utkaly týmy, které v předchozí části skončily mezi vítězi. Stejně tak se navzájem utkali proti sobě ti, kteří v předchozí části skončili jako poražení.


Ještě pár zajímavých informací:

5 nejvíce banovaných hrdinů

Treant protector 27x

Legion Commander 17x

Juggernaut 17x

Monkey king 16x

Invoker 15x


Naproti tomu nejvíce pickovaní hrdinové:

Monkey king 20x (vtipná informace je, že také vyhrál jen 20% her)

Crystal Maiden 18x (50% Winrate)

Vengeful Spirit 15x (73% Winrate)

Invoker 12x (42% Winrate)

Warlock 12x (58% Winrate)


Zatím nikdo nehrál následující hrdiny:

Ancient Apartion, Bloodseeker, Chen, Drow Ranger, Elder Titan, Enchantress, Gyrocopter, Huskar, Jakiro, Kunkka, Leshrac, Lone Druid, Meepo, Mirana, Necrophos, Pugna, Shadow Demon, Sniper, Techies, Underlord, Viper, Zeus.


Debut Jižní Ameriky proti OG

  

Pokud nepočítám kvalifikaci o slot pro Jižní Ameriku na Kiev Major, mám pocit, že jsme SG esports neměli doposud šanci vidět na žádném Valve eventu a ani jiném větším mezinárodním turnaji. Proto byl jejich vstup do turnaje slušným překvapením, když v první hře porazili jasného favorita, kterým byl tým OG.

Šlo o dost dlouhou hru, ale přesto v ní jasně ukázal dominanci tým SG Esports, a to i přes veškerou snahu hráče Ana, který hrál perfektního Arc Wardena, díky kterému se OG tak dlouho první hru drželi, ale nakonec podlehli.

První hra na turnaji ale nemusí o ničem moc vypovídat, což OG předvedli v následujících dvou hrách, kde SG Esports přejeli jak parním válcem v krátkých jednoznačných zápasech.

OG vyhrávají první sérii a postupují do druhé části skupinové fáze. Čekají na náhodně vybraného soupeře z dalších vítězů této první skupinové části. 

 

 

 

 

Další debut, tentokrát první představení Mousesports (púvodní sestava Ad Finem)

 

Po skvělých výkonech které předvedl tým Ad Finem na Boston Majoru, kde skončili druzí, dostali pozvánku na Kiev Major. Mezitím probíhalo ještě pár dalších turnajů, na kterých Ad Finem odehrávalo ne moc přesvědčivé výsledky, a tak se o jejich formě a zaslouženosti přímé pozvánky na Kiev Major dost spekulovalo. Každopádně konec spekulací, jejich formu otestoval hned z kraje turnaje asi nejtěžší soupeř, kterého mohli dostat.

Čínský tým iG vyhrál pár týdnů zpět DAC (Dota Asia Championship), kde ve finále porazili do té doby téměř neporazitelný tým OG a jsou aktuálně ve své nejlepší formě. Tu zde potvrdili a porazili Mouseports jasným výsledkem 2-0 v poměrně krátkých a velmi jednoznačných hrách.

iG jsou tak dalším týmem, který postupuje do skupiny vítězů v druhé části a čekají na svého dalšího soupeře.

Mousesports padají do skupiny poražených a taktéž čekají v druhé části skupinové fáze na dalšího soupeře.

 

 

 

Trochu jiné překvapení

 

Nevím, jak pro ostatní, ale pro mne aspoň je překvapením dost působivý vstup týmu Secret do turnaje.

Tým Secret je sice schopný dlouhodobě dostat se na různé větší turnaje, ale neodváží si z nich příliš působivé výsledky. Kvalifikaci na Kiev Major zvládli ale poměrně dobře, takže jsem byl na jejich formu ze začátku turnaje velmi zvědavý.

Tým Secret se v první části skupinové fáze střetl s týmem VGJ a v první hře předvedli perfektní výkon. Především musíme zmínit výkon hráče MidOne, který v první hře hrál úplně dokonalého Shadow Fienda a následně vyhrál se svým Invokerem i druhou, o dost vyrovnanější hru.

Pro mne tedy překvapení, Tým Secret poráží v první části skupinové fáze tým VGJ a pokračuje do druhé části mezi vítězné týmy.

 

 

 

Čína vs Čína

I tak by se dali rychle shrnout účastníci této BO3, ve které se proti sobě utkali Team Random a tým iG.Vitality. Jednoznačným favoritem byl Team Random (původní Wings), kteří drží aktuální titul šampionů z The International 2016 a zároveň společně s týmem iG patří mezi aktuální nejlepší týmy Číny i světa.

No, jejich první hra v turnaji byla poměrně vyrovnaná a nakonec po pár špatných rozhodnutích prohráli, stejně ale třeba jako OG ukázali, že první hra nic neznamená, a že se jen trochu potřebovali rozehrát.

Následující dvě hry už jednoznačně podle původního očekávání vyhrál favorizovaný Team Random a taktéž postupuje do druhé části turnaje.

 

 

 

Virtus.Pro proti týmu Faceless

Favoritem tohoto duelu byl jednoznačně tým Virtus.Pro a twn také svoji roli favorita potvrdil. V prvním zápase proti nim sice tým Faceless hrál dlouho vyrovnanou hru, ale čím déle hra trvala, tím víc se Virtus.Pro dostávali do hry. Díky tomu nakonec vyhráli jak první dlouhou a vyrovnanou hru, tak vzápětí i následujcí druhou hru, která byla o dost kratší a jednoznačnější.

Virtus.Pro postupují do druhé části skupinové fáze, ve které se střetnou s ostatními vítězi první části.

 

 

První představení týmu ThunderBirds (původní hráči předchozí sestavy týmu Digital Chaos)

Dosti zajímavá a možná nejvyrovnanější série první části turnaje, v tomto duelu se proti sobě utkají týmy které dlouhodobě bojují o své místo v síni slávy hry Dota 2.

Jde o tým ThunderBirds a tým Team Liquid. V první hře jsme dlouho mohli vidět tým ThunderBirds, kterým se dařilo budovat si docela velkou výhodu - povedlo se jim zničit všechny věže před base Týmu Liquid. Zlom nastal ve chvíli, kdy se pokusili získat pro sebe další Aegis, při fightu u Roshana přišli o všechny důležité hrdiny a s nimi o velkou část své výhody, protože se museli vykupovat kvůli obraně své base. Čím delší hra byla, tím větší sílu měli hrdinové týmu Liquid a naopak hrdinové ThunderBirds na síle ztráceli. Tato dlouho vyrovnaná hra končí vítězstvím týmu Liquid, protože ThunderBirds ke konci nebyli schopní najít odpověď proti nafarmené Spectre a Templar Assassin.

Další podobně dlouhou a vyrovnanou hru hráli hned vzápětí, do úspěšného konce ji ale dovedl tým Thunderbirds, a tak se rozhodovalo třetí hrou, která byla podobně vyrovnaná i dlouhá. Pokud v první hře Thunderbirds nebyli schopni najít odpověď na Templar Assassin a Spectre, tak poslední hra této série byla jednoznačně příběhem Resolutionova Morphlinga, na kterého nebyl schopný najít žádnou odpověď tým Liquid a tak nakonec tým ThunderBirds vítězí 2-1 a postupují do druhé části skupinové fáze mezi vítěze.

 

 

 

Představení nové sestavy týmu Digital Chaos (původně tým Onyx)

Jestli nějaký tým nezůstává v případě rozpadu dlouho bez nové sestavy, je to tým Digital Chaos. Mohli jsme u nich vidět již různé sestavy s různými výkony, zatím nejlepší výkon tohoto týmu bylo ovšem poměrně jednoznačně druhé místo na The International 2016. Sestava, které se toto povedlo, však právě celkem nedávno organizaci Digital Chaos opustila, a tak se dá říct, že jejich nová sestava je velká neznámá... tedy skoro.

Když se pořádně podíváte, kdo tam hraje, zjistíte, že tento tým má ve skutečnosti dost zvučná jména, byť jsou za posledních pár let na profesionální Dota 2 scéně trochu zapomenuté.

V tomto týmu se nacházejí 3 veteráni, kteří původně hráli za tým Evil Geniuses (mason, BuLba, DeMoN), následně je tam mladá vycházející hvězda z Filipín - Abed, který v 16 letech hraje profesionální Dotu na nejvyšší úrovni a je první, kdo z Jihovýchodní Asie překročil pomyslnou hranici 9000 mmr. Nakonec je tam ještě bývalý člen MVP Phoenix DuBu.

Tato squad jednoznačně dominovala kvalifikace o slot Severní Ameriky a přesvědčivě porazila i stálice na tamní scéně, jako tým NP nebo CoL.

Pro mne velice zajímavý a nadějný tým, a tak jsem byl na jejich start na turnaji zvědavý.

Proti Digital Chaos stál tým Newbee, podle mne rozhodně na začátek ne úplně nejlehčí soupeř, i když Newbee nejsou nyní v úplně dobré formě.

Nakonec ale ve dvou hrách poráží tým Digital Chaos tým Newbee 2-0, šlo o dlouhé a vyrovnané hry, obě stojí určitě za podívání.


Tým TNC o sobě dává znovu hlasitě vědět!

Název tohoto týmu se možná všem vkloubil do paměti, když jako úplní outsideři nejdříve postoupili do playoff The International 2016 a následně hned vzápětí porazili jednoho z hlavních favoritů na výhru celého turnaje, tehdy rozjetý tým OG.

Ač o nich není moc často slyšet, dnes o sobě dali opět hlasitě vědět, že není radno je podceňovat. Výsledkem 2-0 porazili tým Evil Geniuses, kteří byli jasným favoritem tohoto duelu a je nutno zmínit, že šlo o dost jednostrané hry, ve kterých nebyla převaha Evil Geniuses ani chvílemi moc zřejmá.


Nyní čekáme na další rozlosování týmu v druhé části skupinové fáze.


Druhá část skupinové fáze!


DAC Finále Rematch

Aneb opakování stejných soupeřů jako na velice nedávném turnaji DAC, kde se proti sobě utkávají dva týmy, které patří mezi ty nejlepší v profesionální Dota 2 scéně.

Tým iG proti týmu OG, na DAC se tito soupeři setkali v playoff dvakrát. Poprvé ve finále upper bracketu, kde vyhráli OG a poslali iG do lower bracketu, podruhé se opět setkali jen den na to, a to v samotném grandfinále, kde iG vyhráli hladce 3-0. Vypadá to že tyhle týmy si budou lézt na nervy častěji, a tak bude velice zajímavé sledovat, jak dopadne tento duel.

Nakonec oba týmy předvedly, že nejsou na světové špičce jen tak. iG sice vyhráli 2-0, ale v obou případech hráli s OG velice vyrované zápasy. V prvním zápase to vypadalo, že OG již prohrají, ale povedlo se jim hru ještě natáhnout a nadělat na chvíli iG vrásky na čele. Druhou hru dokonce dlouho vedli, nakonec ale nebyli schopní najít odpověď na totálně přefarmeného Anti-mage a měli by jít v třetí části skupinové fáze do skupiny týmů, jejichž počet vyhraných a prohraných duelů bude činit 1-1.

 

Rusko - Čína - Rusko

Jestli Team Random byl ten, kdo byl schopný zahrát v předchozím duelu rychlé hry, ve kterých převálcovali iG.Vitality, tady dostali ochutnat stejné medicíny od týmu Virtus.Pro.

Virtus.pro dokázal v první hře velmi pěknou dominanci a při skóre 22-6 nenechali Team Random ani trošku nabrat dech či šanci a hra skončila poměrně rychle a jednoznačně pro tým Virtus.Pro.

V druhé hře Team Random zaskočil Virtus.Pro nafarmeným Chaos Knightem. Dlouho se Virtus.Pro dařilo držet vyrovnanou hru, což dokazovaly jasně grafy goldů i zkušeností, které se překlopily ve výhodu až na konci hry. Stejně tak počet zabití, který na konci byl 32-36 pro Team Random. Virtus.Pro nenašlo odpověď na Chaos Knighta a hra končí skoro po hodině vítězstvím Teamu Random.

Třetí hra byla přesně opačným příběhem, kdy Virtus.Pro vzali na mid Skywrath Mage, který ničil po celé mapě každého hrdinu, kterého chtěl a hra končí velice rychle se skóre 26:5 pro Virtus.pro. Ti vyhrávají sérii 2-1 a postupují do další části skupinové fáze a opět mezi vítěze.

 

Další těžká rána favoritovi

Chcete-li hádat název týmu, který ničí favority, zkuste jít kousek nahorů a přečíst si o týmu TNC. Ano, jsou to opět oni, tentokrát v duelu proti ThunderBirds.

Nemůžu říct, že ThunderBirds převálcovali tak lehce jako EG, ba naopak.

První hra byla velice rychlá a jednoznačná. Výhra týmu ThunderBirds, kteří byli v celé hře jednoznačně lepší skončila kousek po půl hodině.

Další hru ale TNC jednoznačně přizpůsobili svůj herní styl tak, aby mohli proti ThunderBirds hrát co nejvyrovnanější hru. To se jim povedlo, zahráli vyrovnanou hru, kdy celou dobu hráli, tak aby jejich Spectre mohla nafarmit všechny důležité itemy, což se úspěšně povedlo a pro tým ThunderBirds to znamenalo naprostou katastrofu. Na nafarmenou Spectre nenacházeli opravdu žádnou odpověď, stojí za to zmínit že obrovský kus práce a zásluhy na vítězství měl midlane carry Silencer, který (i když neměl moc velké skóre) nadělal týmu ThunderBirds velké škody.

Třetí hra už byla trochu rychlejší, ale opět velice vyrovnaná. Dokonce dlouho byl tím lepším týmem tým Thunderbirds, který však nebyl schopný ukončit hru proti pushujcí Naga Siren včas a ke konci hry na ní opět nebyli schopní najít žádnou odpověď.

TNC tak překvapivě poráží dalšího favorita a z outsiderů se stává reálná hrozba turnaje. Jak si povedou dále uvidíme dnes, už za chvíli se mají střetnout s Virtus.Pro.


Že by vážně?

Nechci teď předbíhat, protože ke konci turnaje je ještě daleko, ale forma, kterou aktuálně předvádí tým Secret, se mi opravdu líbí.

V druhé části se střetli s novým týmem Digital Chaos, který už jsem dost popisoval výše. Čekal bych, že zápasy mezi těmito dvěma týmy by mohly být poměrně vyrovnané.

Opak je pravdou, tým Secret zvítězil hladce 2-0 ve dvou 35 minutových hrách a nedali Digital Chaos jedinou větší šanci.

 


Na druhý pokus?

To, že Evil Geniuses porazí tým jako Faceless, by mi přišlo skoro automatické, ale dnes už asi nelze čekat cokoliv jistého, kromě smrti :-D

Evil Geniuses tentokrát hráli duel proti Faceless, po dvou velice vyrovnaných a dlouhých hrách musela přijít třetí, kde už na tom Evil Geniuses museli trochu více začít pracovat. Nakonec z toho byla dost jednostraná hra pro Evil Geniuses, protože po 33 minutách hra skončila se skórem 9-46 pro EG.

Nakonec tedy EG svůj druhý duel vyhráli a roli favorita potvrdili, i když při druhé hře mohl leckdo pochybovat.


Žádné překvapení

Doufám, že Team Liquid se nebude chtít chlubit tím, že porazili SG esports 2-0, výhra je pro ně sice dobrá, ale mám obavu, že s těžším soupeřem by se jim to povést nemuselo. Vím, že bych neměl tolik kritizovat, ale měl jsem od týmu, kde je několik lidí, kteří mají přes 9000 mmr, trošku větší očekávání. A jim se povedlo klopýtnout i při zápasech s Brazilci - nic proti Jižní Americe, ale ta úroveň Doty, která se hraje, tam je zase trochu někde jinde.

Nakonec ale tým Liquid zvládl vyhrát ve dvou poměrně jednoznačných hrách a připisují si první důležité vítězství ve skupině.


Zatím oficiálně nejdelší hra turnaje

Turnaj ještě pár dní poběží, takže si rozhodně netroufnu říct, že tento rekord nikdo nepřekoná, včera se ale v duelu Newbee proti Mousesports odehrála zatím nejdelší hra turnaje. Ta trvala 75 minut a na konci se ji podařilo vyhrát týmu Newbee, pro které to byl jednoznačný comeback, protože tu hru do té doby prohrávali.

Před tím se odehrály ještě dvě o trochu kratší hry, obě dlouhé a vyrovnané, nakonec ale ze série vychází vítězně tým Newbee.

Zase Čína a Čína

Nebyl by to konec herního dne, aby to neskončilo dramatem. Takže ani poslední duel iG.Vitality proti VGJ neměla v průběhu tří her jasného vítěze.

První hra byla úplně vyrovnaná, iG.Vitality udělali ovšem stejnou chybu jako OG proti iG a nebyli schopní ukončit hru včas. Nakonec proti nim stál nafarmený Anti-mage, kterého nebyli schopni nijak zastavit.

V druhé hře naopak iG.Vitality převálcovali VGJ během 37 minut v dost jednostranné hře, kterou měli pevně ve svých rukou, a to především díky picku Slarka a Invokera.

Poslední, třetí hra byla opět velice rychlá, ale přesně na druhou stranu. Celou hru dominovali VGJ, kteří nebyli schopní nijak zastavit nafeeděného Storm Spirita a Phantom Assassin.

VGJ vítězí v této sérii 2-1 a tímto také skončil program včerejšího dne.

 

 

Další zápasy se již začínají hrát, takže zkusím co nejrychleji udělat harmonogram na dnešní den a do tohoto článku se ještě pokusím během následující hodiny vložit sestřihy videí ze zápasu.

Doufám, že tento článek trochu pomůže k přehledu o tom, jak turnaj probíhá. Určitě budu vděčný za zpětnout vazbu, návrhy, co všechno by mohly tyto souhrnné přehledy obsahovat apod.

Až se začne hrát playoff, tak už těch zápasů nebude tolik a tudíž bych mohl udělat obsáhlejší články a popsat, co přímo v těch hrách probíhalo. Včera i dnes je těch zápasů ale mnoho a není v mých silách a časových schopnostech ty zápasy příliš rozepisovat.

Děkuji za přečtení a omlouvám se za mírný wall of text, snažil jsem se to sice zkrátit, ale moc mi to nešlo.

A ještě předem děkuji za veškerý feedback :-)

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama