KOMENTÁŘ: Dota 2 je lepší než League of Legends, přesto ji hraje méně hráčů. Proč?
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek KOMENTÁŘ: Dota 2 je lepší než League of Legends, přesto ji hraje méně hráčů. Proč?

KOMENTÁŘ: Dota 2 je lepší než League of Legends, přesto ji hraje méně hráčů. Proč?

Shovelmeister

Shovelmeister

25. 7. 2020 12:17

Asi každý z nás se už někdy dohadoval s lolkaři o kvalitě oblíbených MOBA her. V tomto článku se pokusím popsat, proč propracovanější a náročnější Dota 2 zaostává za League of Legends co se týče velikosti hráčské základny.

Reklama

První věcí, co mi vyvstane na mysli, jakmile se zaobírám tímto tématem, je dalo by se říci až masová propagace ze strany Riot Games v určitých obdobích a zcela nulový zájem Valve o zviditelnění jejich vlajkové lodi. Mezitím co League of Legends se dostávalo poměrně velké míry propagace na sociálních sítích i mimo ně, na Dotu jsem v životě reklamu neviděl a domnívám se, že ani neuvidím. Valve se spoléhá pouze na WOM ("Word of mouth" = osobní doporučení), to však v dnešní době bohužel nestačí.

Další výhodou League of Legends je dřívější vydání. Mnozí hráči okamžitě přešli z Doty 1 na LoL a později lákali ke hře své kamarády, kteří se nemohli rozhodnout, jakou MOBA hru si vybrat. Ti pak lákali další a další, až se hra rozrostla tam, kde je dnes. Pamatuji si, že když jsem začínal s Dotou na základní škole, většina mých kamarádů hrála LoL právě z důvodu, že to hráli ostatní a oni nechtěli být osamělými vlky. Dnes to funguje úplně stejně, akorát se z nových hráčů stali zkušení matadoři, kteří přivádějí ke hře nováčky.

KOMENTÁŘ: Dota 2 je lepší než League of Legends, přesto ji hraje méně hráčů. Proč?
i Zdroj: DOTA2.cz

Nejdůležitějším parametrem, jež dle mého názoru určuje oblíbenost hry, je jednoduchost, respektive nízká složitost. Čím složitější hra je, tím více času musíte investovat, abyste ji pochopili a nebyli úplné lopaty. Právě proto je už několik let nejoblíbenější Fortnite, princip hry pochopí totiž i dítě pod deset let. A i takové dítě může být mistrem republiky. Zkuste si představit devítiletého hráče, jak je nejlepší v Dotě. Absurdní představa, že?

LoL je sice daleko složitější než Fortnite, přesto vám bude stačit daleko méně času se prokousat základy hry a hrát alespoň na takové úrovni, že se vám nebude chtít brečet. Dovolím si použít příklad s automobily. Většina populace považuje auta značky Mercedes za luxusnější vozidla než "Škodovky". Proč ale na ulici uvidíme daleko více aut značky Škoda, když Mercedesy jsou podle většiny lidí lepší? Je to snadné, na Mercedes je daleko náročnější si vydělat, a tak se velká část populace spokojí s levnějším autem. Stejně tak spoustu nováčků odradí náročnost Doty a přejdou tak k méně náročné hře, na níž čas od času dokonce vidí reklamu.

Na závěr ještě zmíním stárnutí hráčské základny Doty. Bohužel velká část hráčů omezuje hraní, protože zkrátka už mají rodinu nebo se jim jakkoli jinak změnily priority. Právě tyto veterány by měla nahrazovat mladá krev, což se ale bohužel neděje. Ať už to je jeden z výše uvedených důvodů nebo třeba závratně vysoká toxicita Dotařů, je to škoda. Dota by si zasloužila více hráčů, zkusme s tím tedy něco udělat. Přestaňme být toxičtí a neodrazovat tím ostatní. Koneckonců tím pomůžeme i sobě, zvýšíme si rank a navíc si hru i více vychutnáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama