Po triumfu na Kyjev 2020 Minor postupují Aster na odložený Major do LA
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek Po triumfu na Kyjev 2020 Minor postupují Aster na odložený Major do LA

Po triumfu na Kyjev 2020 Minor postupují Aster na odložený Major do LA

Toxic

Toxic

13. 3. 2020 12:50

První březnový víkend se hrálo o poslední volný slot na nadcházející turnaj Major.

Reklama

Pravděpodobně nejlepší Dotu ke sledování v průběhu roku nabízí tradičně turnaje Major. Ten příští byl původně naplánován na příští týden v americkém Los Angeles, ale z důvodů bezpečnostních opatření je prozatím odložen. V průběhu února proběhly regionální kvalifikace a přímou účast na Majoru si v nich zajistilo 15 týmů. Evropa, Čína a SEA dostaly po 3 slotech a SA, NA a CIS pak 2 sloty. Poslední, šestnáctý účastník pak tradičně vzešel z turnaje Minor, který Majoru předchází. Březnový Minor skončil v neděli a hostoval ho ukrajinský Kyjev. O výlet do LA se utkalo osm týmů, kterým utekla přímá kvalifikace na Major o chlup, a proto bylo možno očekávat celkem zajímavou podívanou.

 

I přes nízký počet soutěžních týmů nabídl turnaj dostatečné množství zápasů. V základní části byly týmy rozděleny do dvou skupin po čtyřech a do vyřazovacích bojů pak postoupily týmy na 1. a 2. příčce z obou skupin. Play-off se hraje již standardně systémem double elimination – což prakticky znamená, že se do finále může dostat i tým, který v průběhu turnaje zaváhá a prohraje sérii.

 

Velkým zklamáním pro fanoušky NA Doty bylo vyřazení obou zástupců hned v úvodu turnaje. Vedle nově vzniklých Business Associates(NA) vypadl ze skupiny i tým Crazy (NA), ve kterém na pozici Carry působí slovenský hráč Oliver „Skiter“ Lepko. Nutno říci, že se k týmu připojil těsně před turnajem, což není z hlediska souhry zrovna ideální. Nezbývá než popřát hodně štěstí do budoucna. K odpadlíkům turnaje se přidali i pánové z týmu Forze(CIS) a jihoameričtí NoPing(SA). Na jednu stranu můžeme s klidem říci, že od těchto týmů nikdo moc neočekával, na druhou stranu jsou to týmy nově zformované (až na BA, kteří jen změnili jméno). Turnaje tohoto typu jsou nejlepším testem a zpětnou vazbou pro každý tým, který chce pracovat na zlepšování herního projevu.

 

V opačné situaci se po skončení základní části nacházely týmy Alliance (EU) a Aster (CN), které patřily mezi favority. Čtveřici doplnily týmy Boom (SEA) a Gambit (CIS). Boom Esports sice dokázal v regionální kvalifikaci porazit mimo jiné i vítěze prvního Majoru sezóny TNC Predator, tady to ovšem stačilo pouze na bramborovou medaili. Jen pro zajímavost to nebyla skutečná bramborová medaile, ale cena 42 000 $.

 

Po triumfu na Kyjev 2020 Minor postupují Aster na odložený Major do LA
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Na třetím místě se umístil tým Gambit Esports. Gambit je vedle NaVi a VP třetím tradičním zástupcem regionu CIS. Dvěma zmíněným dokáže obstojně konkurovat, ale na výraznější úspěch zatím tento tým čeká. Herní styl Gambitu je celkem přímočarý a divácky příjemný. Ve finále základní skupiny proti týmu Aliance zvítězili 2:0 a postoupili tak dokonce z první příčky. V závěru turnaje, jeden krůček před samotným Grand Finále, se jejich cesty znovu střetly. První hra nabídla velice vyrovnaný duel. Sniper na midu na straně Gambitu, souboje 5vs5 kolem Rosh-pitu, Divine Rapier a v závěru po více než hodině hry oboustranný útok na Tier 4. Tým Alliance dokázal lépe načasovat vykoupení svých hrdinů a ujal se vedení série. Druhá hra byla podstatně jednostrannější záležitost. Od první do poslední chvíle tým Alliance zvyšoval náskok a pomalu, ale jistě dotáhl i tuto hru k vítězství a zajistil si místo ve finále.

 

Finále bylo pro tým Alliance příležitostí pro odvetu, neboť je již v úvodu play-off tým Aster poslal porážkou 2:0 do nejistých vod lower-bracketu. Tam ovšem přemožitele nenašli a již zmíněnou partií proti týmu Gambit si zajistili možnost utkat se nejen o poslední vstupenku na LA Major, ale i lákavých 72 000 $ pro vítěze turnaje. Finále, v systému double-elimination nazývané Grand Finále, je většinou hráno jako Bo5, tedy na tři vítězné hry. To dává prostor pro zajímavé obraty jak přímo ve hře, tak již během strategie při výběru hrdinů. Krásným příkladem bylo nedávné finále Bo5 na turnaji Mad Moon mezi týmy Secret a Nigma a parádní obrat z 0:2 na 3:2 pro tuto ex-Liquid skvadru. Ve finále kyjevského Minoru jsme sice takto napínavou sérii neviděli, ale přesto šlo o herně i divácky kvalitní zážitek. Čínští Aster prošli celým turnajem bez většího zaváhání, ve finále porazili Allianci 3:1, za celý turnaj ztratili pouze jednu hru a s celkovým skóre 11:1 se stali nezpochybnitelnými vítězi celého turnaje. Tým Aster ukázal nejen solidní a vyvážený výkon ve hře, ale během pěti odehraných sérii i velkou variabilitu hrdinů, což je důležitým strategickým prvkem každého kvalitního týmu.

 

Tým Aster tedy doplní další tři čínské týmy na následujícím, v pořadí již třetím, turnaji Major. Valve a organizátor akce ESL ONE vydali oficiální oznámení o odložení turnaje s ohledem na zdravotní rizika, celosvětové cestovní omezení a omezení pořádání akcí v souvislosti s šířením koronaviru.

 

Šíření viru pomocí internetu nebylo zatím prokázáno, proto případnou mezeru v programu, která by Vám vznikla příští týden navrhuji zaplnit hraním a nebo sledování záznamů právě probíhajícího miniturnaje Dota Summit 12 v americkém LA.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama