Azure Ray jsou šampioni ESL One Kuala Lumpur, SaberLight si odnáší si bronz
i Zdroj: hawk.live
Esport Článek Azure Ray jsou šampioni ESL One Kuala Lumpur, SaberLight si odnáší si bronz

Azure Ray jsou šampioni ESL One Kuala Lumpur, SaberLight si odnáší si bronz

Michal Glückselig

Michal Glückselig

17. 12. 2023 15:41

Poslední prvoligový Dota 2 turnaj je u konce a jeho šampiony se stávají čínští Azure Ray. SaberLight si odnáší alespoň třetí místo.

Reklama

Návrat zašlé čínské slávy

ESL One Kuala Lumpur je u konce a jeho vítězi se poněkud překvapivě stali čínští Azure Ray. Tým, který se na scéně objevil teprve v průběhu letošního roku, tak vrátil čínskému regionu jeho zašlou slávu. Poslední titul z prvoligového turnaje slavila Čína v roce 2022, kdy se na Riyadh Masters podařilo PSG.LGD podařilo přesvědčivě porazit tým Spirit. Od té doby si na trofeje sáhly pouze týmy z východní a západní Evropy.

Azure Ray vs Liquid

Cesta k vítězství nebyla pro Azure Ray rozhodně vůbec lehká. Jejich prvním soupeřem se stali nebezpeční západoevropští Liquid, jejichž dres oblékal i Jonáš “SaberLight” Volek, který dočasně zaskakoval za Netu “33” Shapira. Ti se po nepovedené skupinové fázi během playoff vyprofilovali jako jeden z hlavních favoritů na vítězství celého turnaje a svou sílu potvrdili i v prvním zápase série. S nožem na krku se ale Azure Ray zvládli adaptovat a ve druhé, o něco vyrovnanější hře, dokázali vrátit úder. 

Třetí zápas pak už byl plně v jejich režii a Liquid se tak po tvrdé cestě spodní části pavouka museli spokojit s bronzovou medailí. I to je ale minimálně pro SaberLighta velkým úspěchem a Liquid se za svůj výkon na turnaji rozhodně nemusí stydět.

Azure Ray jsou šampioni ESL One Kuala Lumpur, SaberLight si odnáší si bronz
i Zdroj: Liquipedia.net

Gaimin Gladiators vs Azure Ray

Ve finále již na Azure Ray čekali staří známí, západoevropští Gaimin Gladiators. Těm se Azure Ray v jejich posledním setkání podařilo porazit za méně než hodinu herního času a všichni tedy očekávali další drtivou porážku, která povede k sedmému vítězství Gaimin Gladiators na prvoligovém turnaji. První dva zápasy tato očekávání naplnila, když se Gaimin Gladiators v ještě o něco rychlejším tempu než v posledním utkání těchto dvou týmů zvládli ujmout vedení 2-0.

Zlomový bod ovšem přišel s zápasem číslo tři, kdy Azure Ray konečně dokázali najít recept, jak odolávat agresi svého soupeře a nedostat se během rané fáze hry do obrovského deficitu. Skrze několik ubráněných útoků Gaimin Gladiators tak Azure Ray poměrně s přehledem ovládli třetí zápas a poslali sérii do čtvrté mapy. Ta byla pro čínský celek opět o něco těžší, neboť Gaimin Gladiators znovu zvládli nabrat vedení již v samotném začátku zápasu a vše pomalu začínalo nasvědčovat tomu, že západoevropský celek sérii ukončí ve svůj prospěch. 

Anton “Dyrachyo” Shkredov, který je známý svým obzvláště agresivním hratelnostním stylem, však udělal několik začátečnických chyb a přešlapů, díky kterým dal Azure Ray příležitost získat pro sebe Aegis a následně i vyhrát několik potyček, kterými na první pohled ztracenou hru otočili ve svůj prospěch. Tím uštědřili tvrdou ránu psychice hráčů Gaimin Gladiators, kteří si byli dobře vědomi toho, že si čtvrtou hru zahodili jen a pouze sami a v pátém zápase se tak již na příliš odporu nezmohli. Kromě jedné, nadějně vypadající potyčky, se kormidla rozhodující mapy ujal čínský celek a dokonal tak reverse sweep v BO5 sérii, který jsme si naposledy zažili ve finále Singapurského Majoru v roce 2021.

Azure Ray jsou šampioni ESL One Kuala Lumpur, SaberLight si odnáší si bronz
i Zdroj: Liquipedia.net
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama