cARnage 2 rozhovor: Pípa, zástupce týmu Ceckáči
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek cARnage 2 rozhovor: Pípa, zástupce týmu Ceckáči

cARnage 2 rozhovor: Pípa, zástupce týmu Ceckáči

Spliter

Spliter

18. 6. 2016 16:22
Reklama

A jsme ve finále. Ale ne, nejde o finále turnaje. Poslední z rozhovorů cARnage 2 turnaje, který pořádá AR Studio ve spolupráci s Alzou a eSubou, máte právě před sebou. Turnaj sponzorují Asus a HyperX.

Jako poslední nám na otázky odpověděl Pípa, hrající v týmu Ceckáči. Jeho tým se kvalifikoval z druhého místa poslední kvalifikace poté, co ve finále prohrál s týmem Flyover.

Ahoj Pípo, představ se čtenářům, kteří tě neznají.

Ahoj, milí čtenáři. Jmenuji se Josef „Pajpa/Pípa“ Vítek, je mi 24 let. Hraju výlučně supporty, v současné době za stack Ceckáči.

cARnage 2 rozhovor: Pípa, zástupce týmu Ceckáči
i Zdroj: DOTA2.cz
Prozraď nám, jak dlouho Dotu, resp. Dotu 2 hraješ, případně kdo tě k ní přivedl/jak ses k ní dostal.

Dotu hraju kolem 10 let, přičemž kompetitvně zhruba 6 let. Pochopitelně tam byly pauzy, ať už jsem hrál normální Warcraft 3(dokonce mám i 3. místo z pz tour), jiné customky nebo třeba i LoLko, když jsem ještě neměl beta klíč(období zhruba půl roku po tom, co vyšla Dota 2).

Jinak k Warcraft 3 jsem se dostal skrze recenzi v časopise Level a hned jsem se zamiloval do fantasy světa, který to nastiňovalo… Prostě hrát za Night Elfy, Orky, Undeady, to byl pro mě v 11-12 těžký Kreygasm. No vždy když mě přestal W3 bavit, tak jsem přešel na custom gamesy. Prošel jsem všechno od RPG po TD až k Dotě Allstars, u které jsem vydržel do teď.

AR Studiu se po loňském úspěchu s cARnage 1 podařilo uspořádat druhý ročník. Pořádají se i jiné akce, jako například Y-games či Iron branch. Jak ty osobně hodnotíš tyto turnaje? Je podle tebe CZ/SK scéna v tomto směru na vzestupu?

Vzestup zájmu o Dotu tu vnímám, ale není to velký boom jako v zahraničí. Bohužel, Dota není u nás stejně divácky atraktivní jako LoLko, Hearthstone a jiné hry. To ovlivňuje sponzory a bez sponzorů není tolik turnajů. To co dělají kluci z AR je úžasné a zaslouží si velký dík od celé komunity! Kvalitativně je to nejlepší online turnaj na tuzemské scéně. Iron Branch mě mile překvapil, CZ/SK dota liga se snaží a další.

Bohužel na Y-games jsem nebyl, měl jsem totiž cooldown na LANky po SGC EchoSlamu LUL. Highground musím v brzké době vyzkoušet, ale letos mi budou chybět Lancraft a pokud se nepletu i Ohrozim (doufám že se pletu). A v hloubi duše doufám, že se herně dožiju ještě chvíle, kdy se Dota vrátí na MČR v počítačových hrách.

V turnaji si říkáte Ceckáči. Co váš název znamená a kdo ho vymyslel?

Je to méně sobecké označení pro stack Cechi+4, pod kterým jsme minimálně já a Cechi vystupovali už dřív. Přeci jen spolu hrajeme nějaké 2-3 roky. Kdo by pojmenoval tým po 1 hráči? Ano, jedině Cechi…

cARnage 2 rozhovor: Pípa, zástupce týmu Ceckáči
i Zdroj: DOTA2.cz

Kdo s tebou hraje v týmu, a jaké mají role?

Moje druhá polovička je bývalý dota důchodce Christmess (Vánočka), který hraje většinou pozici 4. Pak se naše 3 core točí podle hrdinů… Lamač dívčích srdcí Ade většinou hraje offlane.
Na midu je slavný W3 hráč, D-lover a dvorní fanoušek Soe, Cechi (představu toho, co znamená D, nechám na čtenářích :)). A naše carry je známý oldschooler, arcirus a maminalover Vilík.

Ty jsi klasický support hráč. Nejen v týmu, ale i na tvém streamu tě na public hrách vídám z 99% supportit. Bavilo tě hrát supporty odjakživa? Jak ses k jejich hraní vlastně dopracoval?

Dotu hraju dlouhou dobu, když jsem byl mladší, tak jsem preferoval core pozice. Chtěl jsem prostě „být vidět“, na konci hry mít dobré skóre… Jak jsem stárnul, tak mi najednou přestalo záležet jen na mně, ale důležitější začalo být vítězství týmu. A pak na 1 random publicu, když jsem dobře zahrál Chena, tak jsem dostal nabídku od Raillera přidat se do jeho týmu: LoOoW, Oca, Darmoul, Railler a Killxarek, kteří hájili organizaci eCortys.

Čas jsem měl, tak jsem to vyzkoušel. Hrál jsem offlane a position 4 supporta, záleželo na hrdinech. V eCortys jsem zaznamenal první průlom na naši scéně, když jsme se probojovali do 1. divize pz CZ/SK ligy (v rozhodující hře jsme porazili Fortune gaming, které vedl Taf), to byl konec Doty Allstars a ke skupinové části už nedošlo, protože většina hráčů přešla na Dotu 2, HoN nebo LoL, a turnajová scéna se zastavila. ještě někde na fcb má kamarád screenshoty z turnaje.

Já byl jeden z těch, co přešli na LoLko, jak už jsem zmiňoval výše. Pak se mi povedlo získat klíč, hrál jsem nějak všechno na publicu. A zhruba po roce si mě všimnul Django, který mě představil Gollíkovi. A s partou kolem Gollíka, Reeba, Kyrkena, Djanga jsem začal tryhardit supporta v Dotě 2. Hráli jsme Districty a další turnaje. Tam jsem získal první zkušenosti s LANkami. A došlo mi, že pokud chci prorazit, tak se musím soustředit pouze na svou roli. A zlepšovat se pouze v ní, a tak jsem začal hrát 99% supporty a stále hraju.

TLDR – nikdo nechce hrát supporty, ale někdo je hrát musí Kappa.

Dovedl bys z pozice support hráče sestavit žebříček tří nejlepších supportů na naší scéně a odůvodnit, proč zrovna tato trojice? Klidně zahrň i sebe, pokud se mezi ně řadíš.

Dlouho v mých očích je bezkonkurenčně nejlepší support Sehny. Ať 4 nebo 5, obě zahraje skvěle. Nedělá zbytečné pohyby – každá jeho rotace má účel ať už jde pro runu, stackuje nebo gankuje.
Vždy si dokáže najít farmu a mít obrovský impact do hry v jakékoliv její části. Výborně se orientuje a ovládá teamfighty. Jako kapitán dává hře klid a správný směr. Dejte mu dazzla, 1 spoluhráče zachrání gravem, 2. denyjne, mezitím snipne kurýra, zabije 2 enemy hrdiny a odportí do báze před nevěřícně civícími protihráči, co rozbíjí klávesnici. Dejte mu sandkinga, dá rampage. Takový je S-god…

Po něm nejlepší position 5 player Hssiss, výborně harassuje offlanera a ovládá linku. Má skvělý positioning ať hraje venge, fénixe nebo disruptora. Vždy je tam, kde má být. Obětuje sebe a hlavně svoji farmu na úkor druhých, a proto se často v networth nachazí na 10. místě. Ale jeho tým díky tomu vyhraje.

A nesmím zapomenout na nejlepšího kapitána, Rejda. Výborně se dokáže připravit na protihráče a vymyslet správnou strategii. Dokáže udat hře tempo nejen pickem, ale i in-game cally. A hlavně hraje hrdiny, kteří to tempo hry ovládají: bountyhunter, tuskar, riki, chen atd. Ale skvělých supportů je tady víc, takže vybrat top 3 bylo těžké.

Minulý týden probíhalo tzv. přestupové okno. Změnila se nějak vaše soupiska?

Teoreticky ano… Přišel Vilík z BKB za Jazzfanu, ale to bylo domluveno už v průběhu kvalifikace. Potom v kvalifikaci za nás hrál Mambos, který standinoval za Cechiho. Jinak ještě visí otazník nad
účastí Cechiho v play-off, protože by měl být na ESL ve Franfurtu.

Plánujete spolu hrát i po cARnage 2, nebo jste tým složený čistě na tento turnaj?

To teď nedokážu říct, hodně napoví výsledek v turnaji. Jako stack jsme se složili vyloženě na cARnage.

Určitě jste přišli vyhrát. Ale když se objektivně podíváš na týmy, tak kdo si myslíš, že
vyhraje a proč?

Jeden ze dvojice Necroraisers/eEriness, vítěze si nedokážu tipnout. Hodně bude záležet na aktualní formě, strategii a pickách.

Kdo si myslíš, že bude vaší největší překážkou na cestě za vítězstvím?

Šalamounská odpověď by byla: my samotní. A je to i celkem logické, protože jsme nevěnovali dost času trénování, přípravě, osobní skill limity atd… Ale všechny týmy, co se probojovaly, budou překážkou, nesmíme nikoho podcenit a zahrát na 100% svých možností a třeba to vyjde…

Kde vás můžeme vidět? Hrajete nějaké turnaje/ligy?

Aktuálně nehrajeme nic, byla chuť odehrát nějaké ESL weekly, ale nebyl čas.

Ještě zpátky k tobě. Hraješ i něco jiného kromě Doty 2?

Hodně často hraju Hearthstone, jinak RPG. Moje srdcovka je série Gothic, Dragon Age, Balldurs Gate, Neverwinter Nights atd. Nedávno jsem dohrál Witchera a teď (čti 2 měsíce) jsem na začátku Witchera 2 a těším se na Witchera 3, který mi leží už půl roku připraven k hraní.

Máš nějaké 3 věci, které tě baví mimo hraní počítačových her, resp. Doty 2?

Jsem klasický příklad domovského asociála, takže moje aktivity jsou domácího ražení… LUL Miluju filmy a seriály, to bohužel žere hrozně moc času. Potom rád čtu, aktuálně jsem na konci 4. knížky zaklínače. A delší dobu se chystám na Píseň ledu a ohně. Rád streamuju, pokud se to dá vymezit z kategorie „mimo hraní počítačových her“. Jinak jsem se po delší době vrátil ke hraní na kytaru (bohužel jsem 1k MMR). A chození ven, běhání na sluničku, posilování atd (čti 24h+ stream)… Kappa

Už jsme to sice nakousli, ale stejně se zeptám. Streamuje někdo z vás?

Než odešel do Dota důchodu, tak streamoval Christmess na twitch.tv/Christmess.

Občas zapne Cechi, ale ten v 99% streamuje Warcraft 3. S příchodem patche 1.27 se frekvence jeho streamů rapidně zvýší. Teda pokud nerfnou Elfa, Humana a Orka do země a Undeadovy přidají autowin tlačítko, jinak bude BabyRage 24/7… twitch.tv/cechi1

A já celkem aktivně streamuji posledního půl roku na twitch.tv/pipacz.

Chceš na závěr něco zpropagovat nebo něco vzkázat fanouškům?

V prvé řadě musím vyseknout velký dík Jazzfanovi, který nám standinoval ve čtvrté kvalifikaci. Bez něj bysme v turnaji nebyli a hlavně se vzdal účasti v jiném týmu na úkor standinování pro nás!
Stejný dík patří Mambosovi, který zaskočil za Cechiho.

Jinak díky moc všem co podporují Dotu a její komunitu. Ať už sponzoři Alza, Asus, HyperX, portály jako Dota2.cz, nadšenci jako AR Studio, IronBranch Rektusembra a v neposlední řadě jednotlivci J4ck, Darerris, JohnWu a další. Bez Vás všech by Dota nebyla na úrovni, jako je teď.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama