GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?

GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?

Skeli77

Skeli77

20. 12. 2017 09:50

Zákeřná otázka na zodpovězení. Ale existuje vůbec nějaká ultimátní odpověď? Nějaký guide, který pomůže každému?

Reklama

Většina komunity hraje pro zábavu a u každého postupně dochází ke zlepšování. Někteří se učí konstantně  a třeba i poměrně rychle, jiní mohou tímto procesem procházet pomalu a v určitý okamžik narazí na svůj potenciální strop a lepších výsledků tímto způsobem již nedosáhnou.

 

Hráči, kterým na jejich herním rozvoji záleží a kladou na sebe větší nároky, mají hned několik možností, jak se zlepšovat. Zdroje, jaké hráči používají, závisí hodně na jejich aktuální úrovni. Nejlepší hráči na naší scéně většinou nevyhledávají návody a výuková videa na internetu, protože tyto základní informace už mají. Výjimkou mohou být shrnutí k velkým patchům, které poskytují naprosto nové znalosti a pohled na dané změny. Těmto hráčům jde o drobnosti, kterými mohou svou hru ještě vylepšit. Snaží se učit z komentovaných zápasů, sledují streamy profesionálních hráčů a sledují své replaye. Ideálním krokem je samozřejmě i využití kouče, avšak na naší scéně to není typické.

 

Průměrní hráči a začátečníci mají mnohem větší výběr studijních materiálů než pokročilí. Tyto návody se také z velké většiny orientují právě na tuto cílovou skupinu a obsahují převážně základy. Projdeme si asi nejznámější zdroje informací pro Dota 2 hráče.

 

GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?
i Zdroj: DOTA2.cz
 

 

Přímo ve hře jsou přístupné buildy, které doporučují jaké itemy je dobré na hrdinu stavět a v jakém pořadí by se měly učit jednotlivé skilly. Asi nejvýraznějším jménem týkajícím se tohoto tématu je Torte De Lini, který je významným členem Dota 2 komunity. Je známý pro svůj projekt tvorby standardních buildů ke každému hrdinovi a je za tuto činnost hráči velmi uznávaný. Návody vytváří na základě svých znalostí a zkušeností, ale pracuje i se zpětnou vazbou komunity. Pro hráče, kteří nemají zkušenosti s daným hrdinou, jsou tyto doporučené buildy ideálním základním kamenem, na kterém mohou dle vlastních preferencí stavět a postupně si je měnit k obrazu svému.

 

Existuje více internetových stránek a portálů, kde je k nalezení mnoho článků, které probírají dopodrobna jednotlivé hrdiny, herní mechaniky, strategie a další obsah o Dotě:

Mnoho informací o širokém spektru témat je i na otevřené sociální síti reddit.com. Kde můžete získat nové znalosti a ihned je prodiskutovat s dalšími hráči.

Vyčerpávající je návod od Purge, který vydal originálně v roce 2011 a v roce 2015 ho přepracoval. Název "Welcome to Dota, You Suck" mluví za vše. Pokud máte bezesné noci, můžete si je zkrátit touto četbou. Mnohé věci se s nadcházejícími patchi změnily, ale důležité informace z článku si snadno ověříte například na Liquipedii a základní principy a mechaniky stále sedí.

 

GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Pro mnohé je příjemnější sledování videí. Nejznámějším zdrojem je internetový server Youtube. Zde najdeme vynikající sérii Day9 learns Dota. Day9 je známý hráč, komentátor a host hry Starcraft II, ale rozhodl se, že se začně věnovat Dotě. Na jaře roku 2017 se pustil společně s uznávaným hráčem a analytikem Doty Purgem do tvorby videí, která vycházela jednou týdně a obsahovala lekce koučingu právě od Purge pro Day9. V jednotlivých dílech jsou pokryté jak základní informace o Dotě, tak i pokročilejší herní mechaniky, které by měl každý hráč znát. Vždy je k dispozici teorie a poté koučování v praxi. Tuto sérii výrazně doporučuji, avšak upozorňuji, že soustředit se více jak hodinu v kuse může být občas trochu zmáhající. Pokud se chcete zlepšit a nevíte kde začít, zde získáte poměrně jasnou strukturu, na co byste se měli soustředit. Dále je potřeba si opět uvědomit, že od data tvorby videí již přibylo několik nových patchů. Proto nejsou všechny informace plně aktuální, ale základní mechaniky zůstávají vesměs stejné.

 

Další stránkou poskytující videa je dotacinema. A pokud vám nevadí si za studijní materiály něco připlatit, můžete využít například služeb stránky Game Leap, na které najdete mnoho návodů a rad od zkušených hráčů. Výhodou je, že videa, která se zde nachází, bývají aktualizovaná k poslednímu patchi. Toto je u Doty problematické, protože většina videí z neplacených zdrojů časem zastarává. Avšak pokud budete tuto variantu zkoušet doporučuji to v době, kdy máte jistotu, že budete mít dostatečné množství času videa sledovat, aby se vám předplatné vyplatilo.

  

GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Další formou vizuálního učení může být sledování twitch.tv. Zde najdeme vysílání od profesionálních hráčů, kteří mnohdy komentují hru a vysvětlují svá rozhodnutí v ní. Velmi důležité jsou přenosy z turnajů, které obsahují mnoho obsahu o Dotě a můžeme přes ně poznat profesionální týmy, hráče a další členy komunity. Avšak hlavní jsou komentované zápasy. Pokud máme štěstí a narazíme na kvalitního komentátora, můžeme zde najít zábavu a zároveň se i mnohé naučit.

 

Pro hráče, kteří to myslí opravdu vážně, se nabízí možnost sjednání osobního kouče. Toto si mohou zajistit například s někým, koho znají a vědí, že je lepší než oni. Existují i stránky věnující se přímo sjednávání těchto služeb. Příkladem uvedu například Gamer Sensei. Ovšem zde se již dostáváme poměrně na vysoké náklady.

 

Ideální způsob na odhalování vlastních chyb je sledování replayů. Tato metoda lze využívat ve zlepšování jak jednotlivce, tak i v týmové hře. Zde samozřejmě platí “víc hlav víc ví”. Z vlastní zkušenosti vím, že přímo ve hře mohou některé akce vypadat jinak, než se opravdu staly. Protože v průběhu hraní většinou nemáte dostatečný klid a čas na to, abyste zvládli sledovat úplně vše, se studování záznamů určitě vyplatí. Pokud máte pocit, že na to nemáte dostatek času, můžete si zkusit při hře poznamenat minutu, kdy nastal okamžik, ve kterém si nejste něčím jistí a poté se podívat pouze na tento moment. Když víte, že vám dělá problémy laning fáze, věnujte se pouze prvním patnácti minutám. Nikde není psáno, že musíte shlédnout replay každé hry úplně celý.

 

Shrnuto a podtrženo: možností je hodně. Avšak zdaleka ne každý má čas hrát a zároveň se učit z jiných zdrojů. Ideální by bylo tyto dvě věci zkombinovat, ale samotné hraní bude vždy pro zlepšování se nejdůležitější. Mějme na paměti, že Dota je pořád hlavně hra, u které bychom se měli bavit.

   

GUIDY - efektivní zlepšení v Dotě?
i Zdroj: DOTA2.cz

 

S tím samozřejmě souvisí i vaše chování a vztah ke hře. Mezi hlavními doporučeními ke zlepšení match making ratingu je pozitivní přístup ke hře a ke spoluhráčům, a to i v případě, že se jim podle vašeho názoru úplně nedaří. S komunikací v týmu a přátelskou atmosférou je hra hned o tolik zábavnější. S tím jde ruku v ruce to, že pokud jste unavení nebo dokonce naštvaní a jdete se u Doty odreagovat, pravděpodobně na tom po hře budete ještě hůře. Dalším tipem je hrát opakovaně stejné hrdiny. S každou další hrou si je více osaháte a zároveň si vyzkoušíte synergii s jinými spoluhráči a hru proti rozdílným soupeřům. Tím získáváte zkušenosti i sebevědomí za daného hrdinu. Samozřejmě i last hity vám s opakovaným procvičováním půjdou lépe. Když se rozhodnete, že chcete začít hrát nového hrdinu, kterého vůbec neznáte, je lepší si ho vyzkoušet v hero demu nebo proti botům. Tím si můžete být jistější, že nebudete kazit hru svým spoluhráčům, nebo můžete mít aspoň pocit, že jste se snažili.

 

Každému sedí něco jiného a nedá se napsat nějaký návod, který by platil pro všechny. Můžete pod článek napsat svoje zkušenosti a názor.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama