,,Na dota2.cz to trochu umřelo. Pro nováčky bylo těžký do toho rozjetýho vlaku naskočit‘‘
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek ,,Na dota2.cz to trochu umřelo. Pro nováčky bylo těžký do toho rozjetýho vlaku naskočit‘‘

,,Na dota2.cz to trochu umřelo. Pro nováčky bylo těžký do toho rozjetýho vlaku naskočit‘‘

gubesh

gubesh

8. 7. 2020 14:19

Rozhovor: Za oponou Sazka ligy #1 – Kovajda. Ondřej "Kovajda" Kovařík je legendárním správcem a redaktorem webu dota2.cz a adminem Sazka eLeague. Dotu hraje necelých třináct let. Je dlouholetým aktivním členem komunity s dvouletou pauzou, kdy přestal s webem dota2.cz spolupracovat poté, co jej převzal Grunex.

Reklama

Co je to - Za oponou Sazka ligy?

Série rozhovorů s tvůrci, pořadateli a adminy Sazka eLeague psané, šéfredaktorem dota2.cz, gubeshem. Nakoukněte se společně s námi za oponu největší esportové DotA 2 soutěže pořádané v Česku i na Slovensku a zjistěte, co na streamu neuvidíte.

 

Kovajdo, jsi součástí české Dota 2 komunity téměř už od jejich počátků. Jak dlouho jsi adminem webu dota2.cz? Na jaký projekt vzpomínáš nejraději?

Nejradši jsem měl československou ligu (dota2league.cz, pozn.red.). To byl takovej projekt, kterej si založili kluci, protože chtěli něco udělat a byli strašně otevření nápadům z komunity. Ta si to vlastně sama sobě utvořila. Nehrálo se tam sice o tak velký peníze, právě kvůli tomu, že to nebylo tlačený z vrchu, ale právě ze spodu – od lidí. Bylo asi deset sezón, ale ve finále se to rozpadlo, protože se kluci šli věnovat jiným projektům.

 

Jaká byla tvoje role v ní?

Ze začátku jsem tam měl být, jako jsem teď v Sazka lize, čistě herní admin. Ale postupem času jsem toho dělal čím dál víc, takže jsem potom byl skoro na úrovni těch kluků, co to zakládali. Oni už řešili jen čistě programovací věci a tu ligu jsem vlastně dělal já.        

 

To znamená, že jsi kontroloval fórum, dodržování pravidel ve hře… doplnil bys mě ještě?

Musely se zakládat ještě všechny zápasy ručně – to byla velká zábava dělat. Taky jsme ještě zkoušeli komentovat přímo do Doty, na tiket, na který to bylo, když jsme ještě na streamování na Twitchi neměli internet nebo stroje. Bylo to sice amatérštější, ale lidský.  

 

Vnímáš to tak, že se komunita za ty roky změnila? Pokud ano, čím si to vysvětluješ?

Mně přijde, že jsou nejvíce vidět furt ti stejní lidi. Taková ta smetánka, co se kolem toho pořád pohybuje.

 

Jmenoval bys některé?

Z hráčů jsou tady, už století, Cranich a spol samozřejmě. Některý z nich začali komentovat, jako třeba Offak, se kterým hrál v SGC a tak. Ale dneska i třeba Sehny už patří k těm oldschool, i když přišel o hodně později a z ničeho nic se se svým týmem s Mambosem a Jazzem objevili na Pickupu. Dá se vlastně říct, že v těch top osmi týmech Sazka ligy je jenom hrst novejch tváří.

Pokud se bavíme z pohledu dota2.cz – tam to trošičku umírá, protože právě tyhle starý lidi tam chodili, a tak tam byla trošičku volná atmosféra. Lidé si tam byli zvyklí ze sebe dělat srandu a nadávat si. A když do toho přišel někdo novej, tak nechápal jejich styl konverzace nebo humoru.

 

Narážíš třeba na Verundu – nadějnou redaktorku?

No spíš beznadějnou… no to přišlo vlastně, když to Grunex koupil a vyhlásil výběrový řízení. Ona se přihlásila. (Mám to ale jen zprostředkovaně). A najednou z ničeho nic holka, kterou znalo jen pár lidí z Twitche, kteří k ní chodili, jakože hele holka, měla snad největší práva ze všech a začala lidem mazat příspěvky.

Lidé ji poté neměli moc rádi a vlastně i na streamech měla takový výstupy, kde byla dost emotivní, takže si z ní spíš dělali srandu.

 

Dokázal bys fungování webu dota2.cz rozdělit do nějakých období? Vyvíjel se projekt stále stejným tempem?

Na začátku tam byl Ankerek s Martym. To byl ten největší boom, když vyšla Dota 2. Daly se tam najít informace o hrdinech. Sami uživatelé tam psali návody. Byl o to od nich velikej zájem, pak to maličko utichlo, jakoby se ta poptávka nasytila a lidi začali postupně odpadat. Odešel i Marty, který byl takovou tváří webu a dodával tomu život.

Pak to přestalo být jako dřív a začalo to být spíše pro ty trolly. Nováčci už moc nepřibývali, protože bylo hrozně těžký do toho rozjetýho vlaku naskočit, když člověk přišel a viděl jak si tam lidi ze sebe dělaj srandu, spíš než, aby si pomáhali. Takže se bojím, že jestli bude moct dota2.cz povstat znovu, tak to bude muset být jako fénix, že bude muset umřít a znovu povstat z popela. Ale možná to klapne s těma článkama a tak, co se tam teď rozjíždí.

 

 

,,Na dota2.cz to trochu umřelo. Pro nováčky bylo těžký do toho rozjetýho vlaku naskočit‘‘
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Co přinesla dota2.cz spolupráce s Grunexem v jejich počátcích? A přinesla vůbec něco?

No… tak jako za mě, z pohledu uživatele, protože mě do toho jejich zákulisí nepozvali, mi přišlo, že když to koupili a viděli, že to má skoro 10-15 tisíc fanoušků na Facebooku, tak tam začali sázet akorát reklamy.

Občas udělali nějaký turnaj, který adminovala Verunda a ještě ho sama hrála. A nevím no… furt slibovali novej web, už to slibují 4 roky a furt se to dělá. Ještě tu myšlenku nezatratili, takže bude asi opravdu geniální. Jinak nevím… ale asi bych takhle neměl mluvit jako, dnes už, člen Grunexu.

 

Změnil se přístup Grunexu v poslední době?

To určitě. Nejvíc to vidím s příchodem Sazky (Sazke eLeague, pozn.red.). Místo Giryho vzali Dalibora a Nikolase a potom se přidal i Honza. A jde vidět, že mají snahu to spojit, že to není jen dota2.cz a Grunex. Poslouchají i naše názory, i když se potkáváme na půl cesty, dá se něco vyjednat.

Sice jsou věci, za kterýma si stojej a my s nima úplně nesouhlasíme, ale jsme ochotní na to přistoupit, protože víme, že nám vyjdou vstříc jinde. Už to není tak, že to Grunex koupil a zastavil se čas, akorát se tam měnily obrázky reklam okolo.

 

Na čem se neshodnete, co máš na mysli? Co bys chtěl pro web nebo pro českou Dotu a Grunex to neposkytuje nebo se jim to nelíbí?

Tak to, co myslím, bylo v rámci Sazka ligy, kdy chtěli, aby týmy jezdily do Prahy, co 14 dní, apod. Vymýšleli jsme náhradní řešení, ale to se jim taky nelíbilo. Ale oni jsou třeba tlačení od někoho jinýho, takže jim to ani nemůžeme vyčítat.

 

Proč většina bývalých adminů a redaktorů již není aktivní?

Martyho chytil ten reálnej život. Jeho poslední výstup na nějaký lance bylo, že mu to je jedno a může se na to… a pak už o něm nebylo slyšet. Ankerek skončil tím, že to prodal Grunexu. Pak tam byl Nef, který spíš na to dohlížel a byl takovej vrchní policajt. Ten je dospělej chlap, má děcka, takže skoro ani nehraje.

 

Tak on to je asi obecně problém Doty, že většina těch hráčů a lidí, co se o to zajímají, stárnou.

To jenom já tady sedím do třiceti.


 Druhou část rozhovoru již brzy naleznete na webu Sazka eLeague.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama