Výkonný ředitel Furia Esports nevidí Dotu 2 jako atraktivní titul pro velké organizace
i Zdroj: esportslegal.news
Esport Článek Výkonný ředitel Furia Esports nevidí Dotu 2 jako atraktivní titul pro velké organizace

Výkonný ředitel Furia Esports nevidí Dotu 2 jako atraktivní titul pro velké organizace

Michal Glückselig

Michal Glückselig

27. 11. 2023 12:10

Přestože Dota 2 stále patří mezi nejhranější kompetitivní tituly, spousta velkých organizací jako by ji přehlíželo. Výkonný ředitel Furia Esports nám poodkryl, proč i jeho organizace nemá o Dota 2 sekci zájem.

Reklama

Pomalý pád giganta

Dota 2 patří i po svých deseti letech existence k nejhranějším multiplayerovým titulům, který každoročně sledují statisíce diváků. Přesto ale nelze přehlédnout postupný úpadek hráčské základny, stejně tak jako odliv esportových organizací, přičemž některé z nich se Dotě obloukem vyhnuly už od samotného začátku. Jaime Pádua, výkonný ředitel známé brazilské organizace Furia Esports, na sociálních sítích poodkryl, proč právě on neplánuje v dohledné době zařadit mezi své sekce Dota 2 tým.

Nevyhovující Dota 2 ekosystém

Hlavní problém současného Dota 2 ekosystému je dle Jaimeho jeho velké zaměření na hráčské benefity a naopak poměrně malá pozornost věnovaná jednotlivým organizacím. V současné době si každý hráč přijde na velké, měsíční výplaty, které doplňuje finančními odměnami z turnajů, často překračujících hranici milionu korun. Samotné organizace jsou ale odsunuty do pozadí. Nedočkávají se žádné podpory od vývojářů, ani organizátorů turnajů a tak na vše zůstávají samy.

Myslím si že Dota 2 si potřebuje projít restrukturalizací svého současného systému, aby byla znovu lukrativní pro velké organizace. Od začátku totiž zvýhodňuje hráče a týmy odsouvá do pozadí. Investice a účast na mezinárodních turnajích z toho důvodu postupně upadá.

Jak ale Jaime zmiňuje, Dota 2 je zároveň pravděpodobně nejtěžší hrou, ve které lze vytrénovat nové hráče. Celé situaci navíc nepomáhá nedostatečný příliv talentu a hráčská neochota přiučit se základním zvykům důležitým pro profesionální scénu. Je tedy více než pochopitelné, že velké organizace, stejně tak jako investoři, váhají se svým vstupem do tohoto populárního MOBA titulu. Jistotu určité návratnosti v podobě reklamy a marketingu zde totiž skutečně nemají.

Proces učení se, je v rámci Doty neuvěřitelně dlouhý a navíc máme pouze hrstku hráčů, se kterými můžeme pracovat. Ti navíc neustále přiživují své špatné návyky.

Navzdory tomu, že celou situaci vidí černě, je však Jaime velkým fanouškem Doty a rád by i na jejím poli soutěžil. Prozatím však se svou organizací zůstává pouze u konkurenčních titulů, tedy Counter-Strike 2, League of Legends, Rocket League, Valorant, Rainbow Six Siege, Apex Legends a Super Smash Bros.

Rád bych se do Doty zpátky ponořil. Mám tu hru setsakra rád a dokonce jsem si nechal vytetovat Brewmastera. Současný systém mi to ale bohužel nedovoluje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama