WeSave! Charity Play vybral přes $68.000
i Zdroj: DOTA2.cz
Článek WeSave! Charity Play vybral přes $68.000

WeSave! Charity Play vybral přes $68.000

Toxic

Toxic

28. 3. 2020 22:15

Shrnutí charitativního turnaje na podporu boje proti nákaze COVID-19

Reklama

Minulý týden odstartoval ojedinělý, celkem narychlo zorganizovaný, Dota2 turnaj WeSave! Charity Play.
Cíl nashromáždit $200.000 byl podpořen čtyřmi milníky, které slibovaly zpestření turnaje, jako změna finále z Bo3 na Bo5, Superfinále CIS vs. EU nebo All-Star match 3 vs 3 v režii hráčů z regiónu NA. Původní prizepool $120.000, který organizace WePlay! spolu se sponzory věnovala, se nakonec díky dárcům během jednoho týdne vyšplhal na úctyhodných $188.879,69 a bude celý věnován na vývoj vakcíny a boj proti šíření současné epidemie koronaviru.

 

WeSave! Charity Play vybral přes $68.000
i Zdroj: DOTA2.cz

 

Vzhledem k účelu celé události, nemá smysl popisovat jednotlivá střetnutí či podrobně komentovat výkony zúčastněných týmů. Upřímně jsem čekal více exhibice, hrdiny a samotné hráče v netradičních rolích. Některé týmy hru braly vážněji než jiné a nakonec jsme během sedmi dnů mohli vidět mnoho zajímavých klání.

 

Finále regiónu SEA nabídlo jednu z nejtěsnějších sérií a souboj Geek Fam a týmu Adroit mohl skončit oběma způsoby. Nakonec urvali vítězství hráči týmu Adroit a po hodinové rozhodující hře zvítězili 3:2.

 

Naopak čínské finále bylo nejrychlejší Bo5 sérií vůbec. PSG.LGD doslova rozdrtilo VG 3:0 a nedalo soupeřům žádnou šanci. PSG.LGD po dlouhé době doznalo změn v sestavě. Nejprve došlo k výměně na pozici carry. Z kraje roku 2020 byl AME vyměněn za hráče Ahjit, ten se neosvědčil a po něm ani ASD. V nedávné kvalifikaci na Major v LA úplně pohořeli a tým na to reagoval další změnou. Dřívější offlinkář Chalice stal hráčem na pozici carry, ASD byl propuštěn a prázdné místo místo zaujal hráč hostující z týmu EHOME, Eleven, který je na pozici 3 dobře zvyklý. Tento turnaj PSG.LGD odehráli právě v této nové sestavě.

 

Milým překvapením bylo vystoupení týmu HellRaisers. Nejprve čelili přednímu CIS týmu Virtus.Pro. Po úvodní prohře se díky solidnímu výkonu a troše štěstí dostali zpět do hry a dvěma výhrami otočili sérii ve svůj prospěch. Větší senzaci pak přineslo finále proti NaVi, kteří si v úvodu poradili s týmem B8 2:0. HellRaisers nenechali týmu NaVi ani jednu hru a velice přesvědčivým výkonem zvítězili ve finále regionu CIS 3:0. Lví podíl na úspěchu má určitě
i příchod hráče RodjER(ex-Navi, ex-VP), ketrý je velice zkušeným playmakerem na pozici 4.

 

Tradičně nabitý región EU nabídl střetnutí týmu Liquid s OG a týmu Secret s Nigmou. Týmy Nigma i Liquid shodně porazily rivaly 2:0 a utkaly se ve finále. V úvodní hře připadnul last pick týmu Liquid a ti neváhali proměnit tuto výhodu v mid Broodmother, která v podstatě ovládla hru a zajistila vedení 1:0. V druhé hře tým Liquid nezměnil vítěznou strategii, ale last pick tentokrát připadnul týmu Nigma, kteří se rozhodli kontrovat pavoučí mámu Meepem.
Tentokrát to byl právě W33ho Meepo, ktreý si na mapě dělal, co chtěl a druhá hra byla ještě jednostranější než první a skóre bylo srovnáno na 1:1. Třetí hra nepřinesla žádný cheesy pick, pokud tedy nepočítáme Spiritbreakera na midu a Clinkze na pozici 5. Tito dva mobilní hrdinové měli zajistit dost času, aby měl Miracle na AM dostatečnou farmu. Chaos, který W33 a Kuroky vytvářeli na mapě dal prostor i jejich Necrovi. Tým Liquid rychlému tempu Nigmy nestačil a ani Drow Ranger, ani Lone Druid nedokázali najít prostor pro farmu. Nigma ve třetí hře zvítězila bez obtíží a otočila sérii na 2:1. V následující hře byla tedy řada na týmu Liquid, aby zvrátil nepřízeň na svou stranu a vyrovnal sérii na 2:2. Čtvrtá hra byla dlouho dobu velice vyrovnaná. Úderem patnácté minuty se ale vše změnilo, Nigma během minuty zabila postupně všechny hráče týmu Liquid a tuto rotaci zakončila úspěšným skolením Roshana. Proběhla minuta ticha a vše se opakovalo nanovo, tým Liquid byl loven na vlastní polovině jeden po druhém, zatímco Nigma lovila pospolu. Následnou nadějnou akci u jižního Outpostu nedokázali hráči Liquidu dotáhnout k obratu. Nigma chytře využila vykoupení a rychlým TP na Outpost dostala dva hráče zpět do bitvy. Miracle na PA navíc disponoval druhým životem díky Aegisu a Nigma v krvavé bitvě zabila celý tým Liquid a ve dvacáté minutě bylo rozhodnuto. Agresivní, rychlou hrou zvítězila Nigma 3:1 a ovládla finále EU.

 

Region SA je zvláštní svoji nevyzpytatelností. Týmy a hráči se objevují a mizí. Najít tým, který funguje a dosahuje stabilních výsledků alespoň jednu sezónu je v podstatě nemožné. Situaci určitě zlepší připravovaný koncept regionálních lig, který má nahradit stávající systém kvalifikací na Major turnaje. Jasnou motivací budou peníze za účast v lize bez nutnosti úspěchu na turnaji, který se týmům s tohoto regionu vyhýbá. Mezi kandidáty se budou určitě počítat právě čtyři týmy pozvané na WeSave! Charity Play. Beastcoast už ukázal, že se dokáže poprat i mimo svůj region. Týmy NoPing a Furia jsou sice nově vzniklé, ale v rámci regionu se jedná o známá jména. Posledním týmem je Thunder Predator, který v současném složení hraje přes půl roku a právě v tomto online turnaji zvítězil. Hráči TP nezaváhali ani v jediné hře a po výhře 2:0 nad Beastcoast, porazili ve finále SA i tým NoPing 3:0.

 

V regionu NA by byl, za normálních podmínek, největším kandidátem na vízěství tým Evil Geniuses. Díky zákazu cestování byl kouč Bulba nucen udělat změny v sestavě a chybějícího midaře Abeda nahradil Ryoya. Za offlinkáře Ramzese pak nastoupil sám trenér. Jednalo se o strategický krok, protože v této sestavě budou dočasně odehrávat
i další online turnaje. Není se tedy čemu divit, pokud tento nesehraný tým tu a tam klopýtne, to se jim ostatně stává i v plné sestavě. Nakonec ale premiéru zvládli a po těsném vítezství 2:1 nad Business Associates, s poměrně větším klidem zvítězili ve finále NA nad týmem Crazy 3:1. Region NA není zrovna nabitý zvučnými týmy a podobně jako ve zmíněné jižní Americe, i v severnějším regionu přinese liga možnost novým týmům zapustit kořeny a vypracovat se.

 

Díky dosaženým milníkům z donací se jako bonus uskutečnil ještě souboj Bo5 mezi vítezem CIS a EU a opět nutno podotknout, že HellRaisers velice solidní hrou potrálpili Nigmu a došlo až na rozhodující pátou hru. Nigma vyhrála těsně 3:2 a jen pro zajímavost, je to třetí turnaj za sebou pořádaný organizací WePlay!, který vyhrál. I přesto, že na oficiální DPC scéně letos nezáří, jsou tato vítezství důležitá pro jejich sebedůvěru a herní pohodu.

 

Posledním bonusem se stalo utkání 3 vs 3 v módu All Random Deathmatch, to znamená náhodný hrdina při respawnu (oživení). Jedná se o mód, který je díky svému RNG zábavnou vložkou.

 

Netradiční akce nabídla zábavnou podívanou i možnost jak přispět v této obtížné době k dobré věci.
Děkujeme všem, kteří přispěli.

 

WeSave! Charity Play vybral přes $68.000
i Zdroj: DOTA2.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama