Známý Dota 2 streamer Mason byl osočen z boostingu svého skóre chování
i Zdroj: Valve
Esport Článek Známý Dota 2 streamer Mason byl osočen z boostingu svého skóre chování

Známý Dota 2 streamer Mason byl osočen z boostingu svého skóre chování

Michal Glückselig

Michal Glückselig

16. 11. 2023 11:12

Známý streamer Mason byl svými fanoušky osočen, že se dopouští boostingu svého skóre chování. Pokud by se tato obvinění ukázala býti pravdivá, riskuje tvrdý trest.

Reklama

Co ovlivňuje skóre chování

Skóre chování je směrodatné snad pro každého Dota 2 hráče. Nejen že prostřednictvím něj zjišťuje, jak moc příjemným spoluhráčem ve skutečnosti je, ale také se od něho odvíjí spoustu dalších faktorů, jenž mu hru mohou znepříjemnit. 

Prvním negativním faktorem pro hráče s nízkým skóre chování je pochopitelně fakt, že si v týmu zahraje pouze s podobně ohodnocenými hráči. Od těchto závadových jedinců pak nelze očekávat nic jiného, než neustálé čestování vulgaritami a naschvály v podobě kažení zápasu. Mezi další příkoří pak může patřit delší vyhledávání zápasu, zákaz komunikace se spoluhráči a také větší přísnost při udělování trestů, mohoucí vyústit i v permanentní ban.

Trable Masona Vennea

Tyto tresty samozřejmě nejsou příjemné pro nikoho, vůbec největším problémem jsou ale pro streamery. Pokud čekací lhůty na zápas překračují únosné meze, diváci pochopitelně vyhledají jiný, zajímavější obsah. Sledovat nekvalitní zápasy které někdo schválně kazí, pak taky není zrovna příjemnou kratochvílí.

S podobnými trablemi se delší dobu potýká i Mason Venne, populární Dota 2 streamer, známý pro své afektivní chování a vulgární projevy. To, že není zrovna ideálním spoluhráčem, se začalo odrážet v jeho skóre chování a tak se začal poohlížet po způsobech, jak se z této šlamastyky dostat. Místo toho, aby začal sekat latinu, ale zvolil poněkud jiný postup.

Podezření z boostingu skóre chování

6. listopadu zveřejnil Mason Venne na svém účtu sociální sítě X příspěvek, ve kterém se táže, jaké jsou nejlepší způsoby boostingu skóre chování. Samozřejmě dodal, že se ptá na popud kamaráda, vědom si toho, že jde o činnost, kterou pravidla Doty 2 zakazují.

Krátce po zveřejnění tohoto příspěvku se na Masonově Dota 2 účtu objevila podezřelá aktivita. Místo normálních zápasů totiž začal hrát zápasy turbo. Něco podobného by samozřejmě nebylo dostatečným důkazem, pokud by se každého z nich neúčastnil ve skupině pěti lidí. Boosteři chování totiž často pracují ve skupinách, tak aby vyloučili možnost nahlašování účtu svého klienta. Mód turbo je navíc pro tuto činnost oblíbený, vzhledem ke krátké délce zápasů.

Hrozba trestu a morální hledisko

Pokud by se skutečně potvrdilo, že Mason využívá služeb boostingu pro navýšení svého skóre chování, zacházelo by se s jeho účtem podobně, tak jako by tomu bylo v případě smurfingu. Mason by se tak velice pravděpodobně dočkal nejvyššího trestu, v podobě permanentního banu. Právě po něm volá spousta jeho všímavých diváků, kteří si jako první všimli podezřelé aktivity na jeho účtu.

Najdou se ale i tací, kteří Masonovu počínaní rozumí. Navýšit své skóre chování je totiž často mnohem náročnější, nežli jej ztratit, a to zejména kvůli tomu, že jej snižuje jakékoli, často nepodložené nahlášení. I hráč, který se v zápasech chová jako největší mílius, tak může o své skóre chování přijít, a to jen kvůli tomu, že se znelíbil skupince jedinců, kteří jej v afektu po prohraném zápasu nahlásí za něco, co vlastně vůbec neudělal.

Pomalé přibývání skóre chování pak navíc dostatečně nemotivuje závadové hráče k tomu, aby svůj osobní přístup ke hře změnili k lepšímu. Ostatně, většinou ani nemají jak. Pokud jste byli potrestáni zákazem jakékoli komunikace, všem jen těžko prokážete, že se snažíte být příjemným spoluhráčem. Ačkoli je tedy boosting skóre chování proti pravidlům, z morálního hlediska nemusí být celá situace černobílá. Závěrem je ale nutno podotknout, že v případě Masona lze očekávat nápravu jeho chování jen těžko.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama