Gorgc předpovídá konec druholigové scény skrze zrušení Dota Pro Circuit
i Zdroj: Gorgc
Esport Článek Gorgc předpovídá konec druholigové scény skrze zrušení Dota Pro Circuit

Gorgc předpovídá konec druholigové scény skrze zrušení Dota Pro Circuit

Michal Glückselig

Michal Glückselig

24. 11. 2023 11:25

Zrušení DPC se sice mezi komunitou potkávalo spíše s pozitivními ohlasy, známý streamer a bývalý poloprofesionální hráč Janne "Gorgc" Stefanovski, však celou situaci vidí černě.

Reklama

Reakce komunity na zrušení DPC

Kompetitivní sezóna roku 2023 byla prozatím tou poslední, která se točila kolem Dota Pro Circuit. Valve totiž své strukturované regionální ligy, vedoucí až k účastem na Major, po více než několika letech fungování zrušilo. Účelem bylo dát prostor organizátorům ostatních turnajů, kteří díky DPC, které zabíralo většinu času celé kompetitivní sezóny, neměli prostor své soutěže uskutečnit.

Tento krok komunita přijala spíše pozitivně, neboť si od něho slibují větší varietu a také kvalitu pořádaných turnajů v průběhu roku. Jak DPC liga, tak i všechny Majory tohoto roku, totiž nedisponovaly zrovna největšími produkčními hodnotami. Většině regionálních DPC lig chyběl přenos ze studia, Majory pak svou organizací a kvalitou pódií připomínaly mnohdy až třetiligové turnaje.

Yatorovy spekulace nad zrušením DPC

Mezi komunitou se ale najdou i tací, kteří zrušení celého DPC nevidí až tak růžově. Není tomu tak dávno, co carry hráč týmu Spirit Illya “Yatoro” Mulyarchuk osočil Valve z toho, že celé DPC zrušili jen z finančních důvodů. Každý rok totiž měli údajně do DPC investovat kolem 134 miliónů korun. Pro giganta jako Valve, vlastníky největší herní platformy na trhu, je tato částka sice zanedbatelná, nikdo však nechce jen tak dotovat projekt, od kterého očekává pouze minimální návratnost.

Gorgcovo upozornění na negativní implikace pro druholigovou scénu

Další nespokojenou známou osobností je populární streamer a bývalý poloprofesionální hráč Janne “Gorgc” Stefanovski. Ten se spíše než na napadání důvodu zrušení DPC zaměřil na důsledky celé situace. Ta se dle něho ukazuje být neblahá zejména pro druholigovou scénu, které DPC poskytovalo jistotu získané pozornosti, stabilní kompetitivní prostředí a také možnost prorazit mezi světovou špičku.

Bez DPC budou mít druholigové týmy šanci se ukázat pouze v kvalifikacích, které budou nově na každý prvoligový turnaj znovu vypisovány. Jak se ale ukázalo s přicházejícím turnajem ESL One Kuala Lumpur, šance, že se druholigový celek dokáže přes prvoligové giganty ze svého regionu prokousat, je takřka mizivá. Povedlo se to zatím pouze týmu Secret, který se společně s Miroslavem “BOOM” Bičanem zvládl probojovat skrze všechny kvalifikace.

Skiter a BOOM se zvládli kvalifikovat na ESL One Kuala Lumpur
i Zdroj: Sickodds.com; Valve

Skiter a BOOM se zvládli kvalifikovat na ESL One Kuala Lumpur

Na posledním velkém turnaji v roce 2023 nebude chybět domácí zastoupení. Jak Oliver "Skiter" Lepko, tak i Miroslav "BOOM"…

19. 11. 2023 12:40

Gorgc si navíc pozici profesionálního hráče vyzkoušel sám, když se spolu se svými kamarády a dalšími profesionálními hráči účastnil druhé ligy západoevropského DPC pod vlajkou týmu Bald Reborn. O celé problematice tak může mluvit z první ruky. Přestože uznal, že formát DPC nepatřil k těm nejzábavnějším, mělo dle něho dojít spíše k jeho vylepšení, než kompletnímu zrušení.

Druholigová scéna Doty je prakticky mrtvá. Minimálně ji tedy nikdo nebude sledovat, víš co myslím. Je to trochu problém. Tohle bylo jedno z pozitiv co DPC přineslo. Dát možnost druholigovým hráčům rozvíjet jejich talent a ukázat se světu. A víte vy co? Skutečně jim to pomohlo. Bylo to sice poměrně nudné, ale tak už to prostě je. Možná si zasloužilo umřít, kdo ví. Už neuvidíme žádný tým Bald, ani nic podobného.

A co vy, jaký máte názor na zrušení DPC? Těšíte se na to, že se na esportové scéně objeví mnohem zajímavější turnaje, disponující větší produkční hodnotou a nebo jste preferovali strukturovanější přístup, který DPC do kompetitivní sféry přinášelo?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google
Reklama
Reklama